Eenzaamheid verhalen
Verhalen over eenzaamheid

Voel je je soms eenzaam? Je bent niet de enige. Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met gevoelens van eenzaamheid. In totaal voelt meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam. Ook mensen met een partner en met vrienden en kennissen. Van jong tot oud. Want eenzaamheid kan iedereen overkomen. Lees de verhalen hieronder maar eens.

Magriet

Meer ruimte voor mezelf vinden en mensen ontmoeten

Margriet (50)

Margriet is mantelzorger voor haar twee kinderen. Tijd voor zichzelf is er nauwelijks en dat maakt eenzaam. Met het Knooppunt Mantelzorg zoekt ze naar oplossingen.

Heel blij met clubje, ik voelde me zo alleen

Hennie (75)

Weet je wat het is, de hele dag zit ik hier boven en zie ik niemand. Ik ben heel blij dat ik nu iedere donderdagmiddag naar een clubje in een buurthuis ga.

Lijntje verhaal

Ik heb de behoefte mijn gedachten te delen

Lijntje (48)

Ik blog om mijn gedachten te uiten en de gesprekken die ik met mijzelf heb, op te schrijven. Ik heb de behoefte die te delen. Dat geeft het gevoel dat ik contact heb.

Thuis valt er een deken van eenzaamheid over me heen

Richard (63)

Ik was een doorzetter. Als kraanmachinist werkte ik volcontinu. M’n collega’s waren m’n familie. Tot ik een beroerte kreeg en dat werk niet meer aankon. Daar zat ik thuis.

Ilse vertelt over eenzaamheid

Het gaat beter, ik leer nu vrienden te maken

Ilse (15)

Sinds een half jaar kom ik bij een speciale activiteit voor jongeren. Daar ontmoet ik mensen die me respecteren en waar ik lol mee kan maken. Het gaat langzaam beter!

Foto Jose bij ervaringsverhaal eenzaamheid

Met mijn maatje ging ik weer de stad in

José (57)

Ik geniet van de wandelclub waarmee ik elke woensdagochtend een uur onderweg ben. Tot voor kort had ik een maatje. De moeilijkste tijd heb ik, hoop ik, achter me.

Door vrijwilligerswerk een rijk sociaal leven

Henk (65)

Het overlijden van zijn vrouw had Henk uit Nijmegen niet goed verwerkt voor hij in een nieuwe relatie stapte. De relatie liep stuk en de eenzaamheid sloeg toe. “Alsof je er niet bent.”

Ik kwam alleen te staan

Niki (40)

Toen ik 32 was werd mijn partner onwel tijdens het autorijden en overleed. Ik kwam alleen te staan met ons dochtertje van zeven maanden. In het begin stond iedereen voor me klaar, maar dat hield...

Verhaal Immy - Op eenzame momenten zorg ik voor afleiding

Op eenzame momenten zorg ik voor afleiding

Immy (82)

Als ik me eenzaam voel, zorg ik voor afleiding. De uitstapjes met de BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds helpen daar echt bij.

Mantelzorg laat amper tijd voor sociale contacten

Micky (54)

Ik ben al 26 jaar mantelzorger voor zowel kinderen als echtgenoot. Mijn eenzaamheid is een direct gevolg ervan. Het neemt zoveel tijd in beslag en je kunt je zorgen niet delen.

Ik denk altijd dat anderen mij niet moeten

Mirjam (59)

Dat waar ik last van heb eenzaamheid is, weet ik pas sinds kort. Door gesprekken die ik als ggz-ervaringsdeskundige met eenzame mensen voer. Ik realiseerde me: dit betreft mij.

Beeld bij verhaal

Zonder bridge was ik in een isolement beland

Carla (69)

Op haar 57e kwam Carla plotseling alleen te staan. In dat eerste emotionele jaar ondervond zij veel steun van haar bridgeclub. 'Het heeft mij uit een isolement getrokken.'

Het onbegrip maakt eenzaam

Janine (44)

Aan de buitenkant is aan mij niet te zien dat ik chronisch ziek ben. Ik zie er volgens mijn omgeving goed en gezond uit. Dit zorgt vaak voor veel onbegrip, vooroordelen en ongevraagde...

Foto Didi

Ik werk er hard voor, hopelijk lukt het

Didi (32)

De vechtscheiding van mijn ouders heeft een stempel op mijn leven gedrukt. Ik zit vaak alleen thuis. Ik wil ooit een normaal gezinnetje hebben, met veel liefde. Hopelijk lukt dat.

Als je je problemen niet kunt delen, wordt je wereldje erg klein

Francisca (22)

Op school werd ik enorm gepest. Daardoor voelde ik me eenzaam en alleen. Nu ik het achter me gelaten heb, wil ik mijn ervaringen delen om andere jongeren te steunen.

Altijd al gevoel ‘Ik hoor niet echt ergens bij’

Linda (34)

Van jongs af aan voel ik me eenzaam. Ik ben er depressief van geworden. Vaak wil ik alleen in bed liggen, me verstoppen en geen contact hebben met wie dan ook.