Eenzaamheid verhalen
Verhalen over eenzaamheid

Voel je je soms eenzaam? Je bent niet de enige. Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met gevoelens van eenzaamheid. In totaal voelt meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam. Ook mensen met een partner en met vrienden en kennissen. Van jong tot oud. Want eenzaamheid kan iedereen overkomen. Lees de verhalen hieronder maar eens.

Ik denk altijd dat anderen mij niet moeten

Mirjam (59)

Dat waar ik last van heb eenzaamheid is, weet ik pas sinds kort. Door gesprekken die ik als ggz-ervaringsdeskundige met eenzame mensen voer. Ik realiseerde me: dit betreft mij.

Als je je problemen niet kunt delen, wordt je wereld klein

Francisca (22)

Op school werd ik enorm gepest. Daardoor voelde ik me eenzaam en alleen. Die eenzaamheid, die leegte, wens ik niemand toe. Nu heb ik het achter me gelaten.

Heel blij met clubje, ik voelde me zo alleen

Hennie (75)

De hele dag zit ik hier boven en zie ik niemand. In de huiskamer zitten alleen demente ouderen. Die zeggen ook niets. Ik ben heel blij mijn clubje in het buurthuis.

Thuis valt er een deken van eenzaamheid over me heen

Richard (63)

Ik was een doorzetter. Als kraanmachinist werkte ik volcontinu. M’n collega’s waren m’n familie. Tot ik een beroerte kreeg en dat werk niet meer aankon. Daar zat ik thuis.

“Ik kwam alleen te staan”

Niki (40)

Toen ik 32 was werd mijn partner onwel tijdens het autorijden en overleed. Ik kwam alleen te staan met ons dochtertje van zeven maanden. In het begin stond iedereen voor me klaar, maar dat hield...

“Het onbegrip maakt eenzaam”

Janine (44)

Aan de buitenkant is aan mij niet te zien dat ik chronisch ziek ben. Ik zie er volgens mijn omgeving goed en gezond uit. Dit zorgt vaak voor veel onbegrip, vooroordelen en ongevraagde...

Ervaringsverhaal eenzaamheid Leny

Verkeerd verbonden. Eenzaamheid blijft knagen

Leny (73)

Ik ben nu 73, al bijna vijftig jaar getrouwd, heb goed contact met onze kinderen en kleinkinderen en toch voel ik me regelmatig eenzaam, te weinig verbonden met anderen.

Voor een migrant voelt eenzaamheid dubbel zwaar

Ahmed (60)

Eenzaamheid komt bij mij om een hoekje kijken door mijn handicap. Of als ik word geconfronteerd met hoe onbereikbaar familie in Marokko is.

Mantelzorg laat amper tijd voor sociale contacten

Micky (54)

Ik ben al 26 jaar mantelzorger voor zowel kinderen als echtgenoot. Mijn eenzaamheid is een direct gevolg ervan. Het neemt zoveel tijd in beslag en je kunt je zorgen niet delen.

Triv ervaringsverhaal eenzaamheid

Eenzaamheid, het zit in de mens zelf

Trix (72)

Een eenzaam gevoel kan mij opeens overvallen. Dit kan zijn te midden van een aantal mensen, of opeens in een drukke stad. Dat is emotionele eenzaamheid.