Eenzaamheid verhalen
Verhalen over eenzaamheid

Voel je je soms eenzaam? Je bent niet de enige. Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met gevoelens van eenzaamheid. In totaal voelt meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam. Ook mensen met een partner en met vrienden en kennissen. Van jong tot oud. Want eenzaamheid kan iedereen overkomen. Lees de verhalen hieronder maar eens.

Chantal

Eenzaamheid hoeft niet levenslang te betekenen

Chantal (37)

Ik kan steeds beter de verbinding met andere mensen vinden. Door nare ervaringen was dat erg moeilijk en voelde ik me lang eenzaam en alleen. Nu heb ik meer zelfvertrouwen.

Altijd al gevoel ‘Ik hoor niet echt ergens bij’

Linda (34)

Van jongs af aan voel ik me eenzaam. Ik ben er depressief van geworden. Vaak wil ik alleen in bed liggen, me verstoppen en geen contact hebben met wie dan ook.

Foto Jose bij ervaringsverhaal eenzaamheid

Met mijn maatje ging ik weer de stad in

José (57)

Ik geniet van de wandelclub waarmee ik elke woensdagochtend een uur onderweg ben. Tot voor kort had ik een maatje. De moeilijkste tijd heb ik, hoop ik, achter me.

Door vrijwilligerswerk een rijk sociaal leven

Henk (65)

Het overlijden van zijn vrouw had Henk uit Nijmegen niet goed verwerkt voor hij in een nieuwe relatie stapte. De relatie liep stuk en de eenzaamheid sloeg toe. “Alsof je er niet bent. Daardoor...

Als je je problemen niet kunt delen, wordt je wereldje erg klein

Francisca (22)

Op school werd ik enorm gepest. Daardoor voelde ik me eenzaam en alleen. Nu ik het achter me gelaten heb, wil ik mijn ervaringen delen om andere jongeren te steunen.

Heel blij met clubje, ik voelde me zo alleen

Hennie (75)

Weet je wat het is, de hele dag zit ik hier boven en zie ik niemand. En naar beneden ga ik niet. In de huiskamer zitten alleen demente ouderen. Die zeggen ook niets. Daarom voel ik mij zo alleen...

Foto Didi

Ik werk er hard voor, hopelijk lukt het

Didi (32)

De vechtscheiding van mijn ouders heeft een stempel op mijn leven gedrukt. Ik zit vaak alleen thuis. Ik wil ooit een normaal gezinnetje hebben, met veel liefde. Hopelijk lukt dat.

Ik kwam alleen te staan

Niki (40)

Toen ik 32 was werd mijn partner onwel tijdens het autorijden en overleed. Ik kwam alleen te staan met ons dochtertje van zeven maanden. In het begin stond iedereen voor me klaar, maar dat hield...

Mantelzorg laat amper tijd voor sociale contacten

Micky (54)

Ik ben al 26 jaar mantelzorger voor zowel kinderen als echtgenoot. Mijn eenzaamheid is een direct gevolg ervan. Het neemt zoveel tijd in beslag en je kunt je zorgen niet delen.

Thuis valt er een deken van eenzaamheid over me heen

Richard (63)

Ik was een doorzetter. Als kraanmachinist werkte ik volcontinu. M’n collega’s waren m’n familie. Tot ik een beroerte kreeg en dat werk niet meer aankon. Daar zat ik thuis.

Het onbegrip maakt eenzaam

Janine (44)

Aan de buitenkant is aan mij niet te zien dat ik chronisch ziek ben. Ik zie er volgens mijn omgeving goed en gezond uit. Dit zorgt vaak voor veel onbegrip, vooroordelen en ongevraagde...

Ik denk altijd dat anderen mij niet moeten

Mirjam (59)

Dat waar ik last van heb eenzaamheid is, weet ik pas sinds kort. Door gesprekken die ik als ggz-ervaringsdeskundige met eenzame mensen voer. Ik realiseerde me: dit betreft mij.

Voor het eerst in mijn leven ben ik gelukkig

Ricky (60)

Mijn hele leven heb ik met eenzaamheid en depressie geworsteld. Als ik mij eenzaam voel, sluit ik me letterlijk en figuurlijk af. Alle gordijnen gaan dicht en ik wil geen contact.

Voor een migrant voelt eenzaamheid dubbel zwaar

Ahmed (60)

Eenzaamheid komt bij mij om een hoekje kijken door mijn handicap. Of als ik word geconfronteerd met hoe onbereikbaar familie in Marokko is.

Triv ervaringsverhaal eenzaamheid

Eenzaamheid, het zit in de mens zelf

Trix (72)

Een eenzaam gevoel kan mij opeens overvallen. Dit kan zijn te midden van een aantal mensen, of opeens in een drukke stad. Dat is emotionele eenzaamheid.

Kansen creëren voor ontmoeting ondanks beperking

Yvonne (32)

Mijn spierziekte maakt het lastig om sociale contacten op te bouwen en te onderhouden. Eenzaamheid is een naar gevoel. Het voelt alsof de wereld verdergaat, terwijl ik stilsta.