Eenzaamheid verhalen
Verhalen over eenzaamheid

Voel je je soms eenzaam? Je bent niet de enige. Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met gevoelens van eenzaamheid. In totaal voelt meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam. Ook mensen met een partner en met vrienden en kennissen. Van jong tot oud. Want eenzaamheid kan iedereen overkomen. Lees de verhalen hieronder maar eens.

Chantal

Eenzaamheid hoeft niet levenslang te betekenen

Chantal (37)

Ik kan steeds beter de verbinding met andere mensen vinden. Door nare ervaringen in mijn jeugd was dat erg moeilijk en voelde ik me lang eenzaam en alleen. Nu heb ik meer zelfvertrouwen.

Foto Jose bij ervaringsverhaal eenzaamheid

Met mijn maatje ging ik weer de stad in

José (57)

Ik geniet van de wandelclub waarmee ik elke woensdagochtend een uur onderweg ben. Tot voor kort had ik een maatje. De moeilijkste tijd heb ik, hoop ik, achter me.

Als je je problemen niet kunt delen, wordt je wereld klein

Francisca (22)

Op school werd ik enorm gepest. Daardoor voelde ik me eenzaam en alleen. Die eenzaamheid, die leegte, wens ik niemand toe. Nu heb ik het achter me gelaten.

“Vaak voel ik me net een kluizenaar”

Peter (35)

Gevoelens van eenzaamheid steken vrijwel dagelijks de kop op. Ik heb het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Hierdoor maak ik moeilijk contact en laat ik mensen niet makkelijk...

Heel blij met clubje, ik voelde me zo alleen

Hennie (75)

De hele dag zit ik hier boven en zie ik niemand. In de huiskamer zitten alleen demente ouderen. Die zeggen ook niets. Ik ben heel blij mijn clubje in het buurthuis.

Thuis valt er een deken van eenzaamheid over me heen

Richard (63)

Ik was een doorzetter. Als kraanmachinist werkte ik volcontinu. M’n collega’s waren m’n familie. Tot ik een beroerte kreeg en dat werk niet meer aankon. Daar zat ik thuis.

Ik kwam alleen te staan

Niki (40)

Toen ik 32 was werd mijn partner onwel tijdens het autorijden en overleed. Ik kwam alleen te staan met ons dochtertje van zeven maanden. In het begin stond iedereen voor me klaar, maar dat hield...

Altijd al gevoel ‘Ik hoor niet echt ergens bij’

Linda (34)

Van jongs af aan voel ik me eenzaam. Ik ben er depressief van geworden. Vaak wil ik alleen in bed liggen, me verstoppen en geen contact hebben met wie dan ook.

Mantelzorg laat amper tijd voor sociale contacten

Micky (54)

Ik ben al 26 jaar mantelzorger voor zowel kinderen als echtgenoot. Mijn eenzaamheid is een direct gevolg ervan. Het neemt zoveel tijd in beslag en je kunt je zorgen niet delen.

“Door vrijwilligerswerk een rijk sociaal leven”

Henk (65)

Het overlijden van zijn vrouw had Henk uit Nijmegen niet goed verwerkt voor hij in een nieuwe relatie stapte. De relatie liep stuk en de eenzaamheid sloeg toe. “Alsof je er niet bent. Daardoor...