Eenzaamheid verhalen
Verhalen over eenzaamheid

Voel je je soms eenzaam? Je bent niet de enige. Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met gevoelens van eenzaamheid. In totaal voelt meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam. Ook mensen met een partner en met vrienden en kennissen. Van jong tot oud. Want eenzaamheid kan iedereen overkomen. Lees de verhalen hieronder maar eens.

Liesbeth

Eenzame strijd tegen de stemmen

Liesbeth (51)

In 2001 had ik mijn eerste psychose. Mensen dachten dat ik gek was en negeerden me. Dat maakte het herstel eenzaam. Sinds ik hersteld ben, voel ik mij sterker en ga ik er weer op uit.

Charlotte

Ik doe veel, maar toch voel ik me alleen

Charlotte (70)

Drie jaar gelden vond ik mijn man in bed. Een herseninfarct. Hij moest naar een verpleeghuis. De eenzaamheid zit hem vooral in de relatie die veranderd is.

Henri

Het vrijwilligerswerk doet me goed

Henri (62)

Een gehoorbeperking is onzichtbaar en juist dat maakt het zo lastig. Door mijn beperkingen heb ik moeite deel te nemen aan het sociale leven. Ik doe wat ik wel kan.

Jamal

Pas als je de taal spreekt, wordt je wereld groter

Jamal

Toen ik vluchtte voor de Taliban, wist ik niet wat mijn bestemming was. Ik kwam in Nederland aan, mijn doel was veilig zijn. Pas hier begreep ik wat ik allemaal kwijt was.

Nadine

Ik moest eerst leren mezelf te accepteren

Nadine (29)

Het afgelopen jaar heb ik het gevoel van eenzaamheid kunnen omzetten in een gevoel van verbondenheid. Verbinding brengt geluk. Misschien dat anderen zich erin herkennen?

Magriet

Meer ruimte voor mezelf vinden en mensen ontmoeten

Margriet (50)

Margriet is mantelzorger voor haar twee kinderen. Tijd voor zichzelf is er nauwelijks en dat maakt eenzaam. Met het Knooppunt Mantelzorg zoekt ze naar oplossingen.

Heel blij met clubje, ik voelde me zo alleen

Hennie (75)

Weet je wat het is, de hele dag zit ik hier boven en zie ik niemand. Ik ben heel blij dat ik nu iedere donderdagmiddag naar een clubje in een buurthuis ga.

Lijntje verhaal

Ik heb de behoefte mijn gedachten te delen

Lijntje (48)

Ik blog om mijn gedachten te uiten en de gesprekken die ik met mijzelf heb, op te schrijven. Ik heb de behoefte die te delen. Dat geeft het gevoel dat ik contact heb.

Thuis valt er een deken van eenzaamheid over me heen

Richard (63)

Ik was een doorzetter. Als kraanmachinist werkte ik volcontinu. M’n collega’s waren m’n familie. Tot ik een beroerte kreeg en dat werk niet meer aankon. Daar zat ik thuis.

Ilse vertelt over eenzaamheid

Het gaat beter, ik leer nu vrienden te maken

Ilse (15)

Sinds een half jaar kom ik bij een speciale activiteit voor jongeren. Daar ontmoet ik mensen die me respecteren en waar ik lol mee kan maken. Het gaat langzaam beter!

Foto Jose bij ervaringsverhaal eenzaamheid

Met mijn maatje ging ik weer de stad in

José (57)

Ik geniet van de wandelclub waarmee ik elke woensdagochtend een uur onderweg ben. Tot voor kort had ik een maatje. De moeilijkste tijd heb ik, hoop ik, achter me.

Door vrijwilligerswerk een rijk sociaal leven

Henk (65)

Het overlijden van zijn vrouw had Henk uit Nijmegen niet goed verwerkt voor hij in een nieuwe relatie stapte. De relatie liep stuk en de eenzaamheid sloeg toe. “Alsof je er niet bent.”

Ik kwam alleen te staan

Niki (40)

Toen ik 32 was werd mijn partner onwel tijdens het autorijden en overleed. Ik kwam alleen te staan met ons dochtertje van zeven maanden. In het begin stond iedereen voor me klaar, maar dat hield...

Verhaal Immy - Op eenzame momenten zorg ik voor afleiding

Op eenzame momenten zorg ik voor afleiding

Immy (82)

Als ik me eenzaam voel, zorg ik voor afleiding. De uitstapjes met de BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds helpen daar echt bij.

Mantelzorg laat amper tijd voor sociale contacten

Micky (54)

Ik ben al 26 jaar mantelzorger voor zowel kinderen als echtgenoot. Mijn eenzaamheid is een direct gevolg ervan. Het neemt zoveel tijd in beslag en je kunt je zorgen niet delen.

Ik denk altijd dat anderen mij niet moeten

Mirjam (59)

Dat waar ik last van heb eenzaamheid is, weet ik pas sinds kort. Door gesprekken die ik als ggz-ervaringsdeskundige met eenzame mensen voer. Ik realiseerde me: dit betreft mij.