Ilse leert vrienden te maken

Sinds een half jaar kom ik bij Join us, een speciale activiteit voor jongeren in Beek en Donk. Daar ontmoet ik mensen die me respecteren en waar ik lol mee kan maken. Het gaat langzaam wat beter!

Ilse tuurt in de verte
Beeld: ©Join Us

Het pesten werd erger

Voor Join us ging het helemaal niet goed. Ik had problemen thuis en op school. Ik werd gepest en dat werd voor mijn gevoel steeds erger. Ik hoorde nergens bij en vroeg me af waarom niet. Klasgenoten zeiden dat ik te druk was en niet leuk. Het maakte me verdrietig en boos. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik dacht dat het beter was als ik er niet meer zou zijn. Ik heb dat besproken met mijn mentor op school en die heeft hulp ingeschakeld. Ook stelde ze voor om naar Join us te gaan omdat ik me zo vaak alleen voelde.

"Hier hoort iedereen erbij"

Eerste avond bij Join us

Join us is er voor jongeren die eenzaam zijn en daar verandering in willen brengen. We komen tweewekelijks bijeen en doen samen leuke dingen. Tijdens deze avonden zijn er begeleiders aanwezig die helpen met het maken en behouden van nieuwe vrienden. Ik zag er eerst heel erg tegenop om te gaan, omdat ik bang was dat ik er niet bij zou horen. Dat ze me druk zouden vinden of stom. Ik weet van mezelf dat ik druk word op het moment dat ik gespannen ben. De eerste avond was ik dus erg druk, maar dat was gelukkig niet erg. Bij Join us hoort iedereen erbij. Het is zo fijn dat ik mezelf kan zijn en er gewoon helemaal bij hoor.

Ik leer veel

Bij Join us heb ik geleerd geen moeite te doen voor mensen die me niet accepteren, maar juist mensen op te zoeken die bij me passen. Zo heb ik op school een vriendinnetje gemaakt. Ik zag dat ze er ook niet bij hoorde in de groep. We hebben elkaar opgezocht en het blijkt dat we heel goed bij elkaar passen. Ik heb met haar afgesproken. Iets wat ik voor Join us niet zo snel gedaan zou hebben. We zijn echt vriendinnen geworden en corrigeren elkaar ook als een van de twee iets doet wat niet zo fijn is.

"Het stelt me gerust dat er mensen zijn die ik kan vertrouwen, waarmee ik kan lachen, boos zijn en die ik alles mag vertellen"

Samen lachen

Ik voel me nu veel beter. Het stelt me gerust dat er mensen zijn die ik kan vertrouwen. Ook zie ik in dat er jongeren zijn die niet gemeen zijn. Samen met de jongeren die ik bij Join us ontmoet doen we leuke dingen. We lachen samen, maar zijn soms ook boos. We spelen spelletjes en kletsen veel. Ik kan er mijn verhaal kwijt.

Ben niet bang

Tot slot wil ik andere jongeren die zich alleen voelen een tip geven. Ben niet bang om iets nieuws te proberen. Zelf dacht ik ook: ik ga een avond naar Join us en kijk hoe ik het vind. Als je het niets vindt kun je altijd nog stoppen! Zit er geen Join us bij jou in de buurt ga dan sowieso praten met je ouders of mentor op school. Vraag om hulp. Je bent niet alleen!

(Mei 2018, de naam is op verzoek van de betrokkene gefingeerd. De persoon op de foto is niet Ilse)