Hanna nam zelf de regie in handen

“Als je iets leuks wilt doen maar er kan niemand, doe het gewoon zelf. Zo ga ik regelmatig alleen naar de film”, zegt Hanna (50) uit Ede. Negen jaar geleden veranderde haar leven volledig en sloeg vervolgens de eenzaamheid toe.

Hanna in een weiland vol bloemen
Beeld: ©Privéfoto

Waardoor voelde je je eenzaam?

“Negen jaar geleden veranderde mijn leven volkomen. Fragmenten van vroeger kwamen naar boven. Ik heb geen makkelijke jeugd gehad en ben seksueel misbruikt door mijn stiefvader. Ik heb toen ook mijn moeder en halfbroer verteld wat er gebeurd was. Tot mijn grote verdriet en schrik ontkenden zij het en heb ik het contact moeten verbreken. Door alles wat terugkwam en de breuk met mijn familie ben ik na twee jaar aansukkelen mijn baan kwijtgeraakt. Ik kon niet meer goed functioneren. In deze periode sloeg vervolgens de eenzaamheid toe. Ik had niks te doen en alle tijd om na te denken. Mijn familie was weggevallen en ik had een klein netwerk.”

Wat ervoer je tijdens eenzame periodes? Hoe zagen deze eruit?

“Ik voelde me depressief, in de steek gelaten en was ook heel erg boos. Overdag ging het nog wel, ik zorgde ervoor dat ik iets gepland had, bijvoorbeeld een schoonmaakklus in huis. Ik heb ook een tijdje antidepressiva geslikt om me beter te voelen. In mijn WW-periode ben ik begonnen met vrijwilligerswerk in de zorg, gelukkig gaf dit enigszins structuur. Af een toe zag ik een vriendin die ik via de kerk had leren kennen. Maar zij had er moeite mee dat ik over mijn heftige verleden sprak, waardoor het contact is verwaterd.”

“Ik voel me af en toe nog wel eenzaam maar het gaat zo veel beter dan voorheen”

Hoe ben je er bovenop gekomen?

“Ik voel me af en toe nog wel eenzaam maar het gaat zo veel beter dan voorheen. Mijn sterkste drive is dat ik mijn leven niet meer verder kapot wil laten maken door de dader. Een stap is dat ik mijn achternaam heb laten wijzigen en niet meer zijn naam draag. Hier haal ik veel kracht uit. Dat ik erkenning en een vergoeding heb ontvangen van het schadefonds geweldsmisdrijven heeft ook geholpen. Inmiddels werk ik weer in de zorg en ben ik actief voor lotgenotenorganisatie Stichting Revief, wat me goed doet en structuur geeft aan mijn leven. Lotgenotencontact is waardevol voor mij. Zij begrijpen je, net zoals een goede vriendin en lotgenoot van mij.”

Tips voor mensen die zich eenzaam voelen?

“Wees niet langer slachtoffer maar neem zelf de regie over je leven. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. Dit geeft voldoening en je ontmoet veel mensen. En als je iets leuks wilt doen maar er kan niemand, doe het gewoon zelf. Zo ga ik regelmatig alleen naar de film.”