Voorkomen beter dan genezen

Kun je voorkomen dat je last krijgt van eenzaamheid? Of dat je gevoelens van eenzaamheid verergeren tot ze echt een probleem gaan vormen? Dat is moeilijk te zeggen. In elk geval kun je werken aan een ‘buffer’. Die buffer is je sociale netwerk. Het versterken van je netwerk is een goed middel om eenzaamheid te voorkomen.

Sociaal netwerk

Iedereen heeft een sociaal netwerk. Gedurende je leven bouw je een heel netwerk op van familie, vrienden, buurtgenoten, collega’s, kennissen of mensen die je bijvoorbeeld kent via de sportclub. Mensen die ‘hallo’ zeggen op straat. Deze groep mensen vormt jouw sociaal netwerk.

Veranderlijk

Je sociale netwerk is veranderlijk. Grote levensveranderingen zoals een echtscheiding, verhuizing, het verlies van je baan, een verandering van studie of verlies van mobiliteit hebben grote invloed op je netwerk. Sommige relaties verwateren en vallen weg, anderen blijven of worden juist sterker. Een buurvrouw wordt bijvoorbeeld een vriendin en sommige jeugdvrienden verhuizen en verdwijnen uit je leven.

Het opbouwen van een sterk en stabiel sociaal netwerk is erg belangrijk bij het omgaan met grote veranderingen.

Versterken

Je sociale netwerk is op zijn sterkst wanneer het bestaat uit verschillende type contacten en relaties. Wanneer je alleen met collega's omgaat, ben je kwetsbaar wanneer je je werk verliest. Je versterkt je sociaal konvooi door contacten warm te houden en oude contacten weer aan te halen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij je buurman voor een kopje koffie, bel een vriend die je veel te weinig spreekt, stuur familieleden eens een kaartje en toon interesse in de mensen om je heen.

Steun

Niet alle contacten die je hebt, zijn even hecht of betekenisvol. De een staat dichter bij je dan een ander. Een afwisselend netwerk van verschillende type contacten is een goede buffer tegen eenzaamheid. En juist in tijden dat je het moeilijk hebt, is een sterk sociaal netwerk belangrijk. Op de momenten dat het nodig is, geef jij steun aan hen en zij aan jou. Er is sprake van wederkerigheid en dat is een fijne situatie voor de ander en jou.

Netwerkcoaching

Twijfel je over je eigen netwerk? Neem eens contact op met een organisatie die netwerkcoaching aanbiedt. Of vraag na bij het welzijnswerk bij jou in de buurt.