Eenzaamheid tegengaan is maatwerk

Eenzaamheid verschilt van mens tot mens en dat geldt ook voor de oplossingen. Dat maakt eenzaamheid tegengaan echt maatwerk.

Zelf willen

De oplossing begint bij degene die zich eenzaam voelt zelf. Je moet zelf besluiten dat je iets tegen je eenzaamheidsgevoelens wilt doen. Dan kun je kijken of je zelf actie kunt ondernemen of dat je er ondersteuning bij wilt.

Oorzaak bepalen

Belangrijk is te kijken naar de (mogelijke) oorzaken en persoonlijke situatie. Wat is het probleem en waar komt het vandaan? Heb je last van emotionele eenzaamheid of sociale, of misschien van beide wel. Eenzaamheid kan een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben of een combinatie van meerdere oorzaken. Dan kan je kijken wat voor activiteit mogelijk kan helpen eenzaamheid te doorbreken of verminderen.

Activiteiten

Welzijns- en maatschappelijke organisaties ontplooien een verscheidenheid aan activiteiten tegen eenzaamheid. Deze zijn zowel gericht op ontmoeting als netwerkversterking en persoonlijke hulp.

Niet altijd op te lossen

Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen. Soms is het te verminderen. Ook kan je doel zijn om te leren beter met eenzaamheidsgevoelens om te gaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Belangrijk is om eenzaamheid zoveel mogelijk te voorkomen en ervoor te zorgen dat je sociale netwerk tegen een stootje kan. Maar ook met een goed sociaal netwerk kun je je eenzaam voelen. Door gemis of verlies van een dierbare, wat je sociale netwerk niet kan vervangen.

Onderzoek en beleid

Het thema eenzaamheid krijgt steeds meer aandacht. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan waardoor we meer weten over oorzaken en gevolgen. En over wat wel en niet werkt. In meer en meer gemeenten neemt de overheid eenzaamheid op in het gezondheidsbeleid en werken organisaties samen aan een lokale aanpak om eenzaamheid te voorkomen en verminderen.