Over eenzaamheid
Informatie over eenzaamheid

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Veelal is het een verborgen probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Op deze pagina lees je over de soorten, oorzaken en gevolgen van eenzaamheid.

Wat is eenzaamheid?

 

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Je voelt je niet verbonden met de mensen om je heen. Je voelt een gemis. Wat is eenzaamheid precies?

Eenzaamheid kan iedereen overkomen

Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Alsof het een schande is dat het jou overkomt.Terwijl het iedereen kan overkomen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Maar eenzaamheid kan...

Feiten en cijfers rond eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Nog eens een op de drie Nederlanders voelt zich matig eenzaam. Onder mannen en vrouwen komt eenzaamheid ongeveer evenveel voor.

Soorten eenzaamheid

 

Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Afhankelijk van het ervaren gemis wordt gesproken van emotionele of sociale eenzaamheid. 

Gevolgen van eenzaamheid

 

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt. Tot de gevolgen horen gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving.

Oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid kan vele oorzaken hebben. Contacten kunnen veranderen of verloren gaan door omstandigheden waarop je zelf weinig tot geen invloed hebt. Zoals ziekte, echtscheiding of het verlies van...

Wat is sociaal isolement?

 

We spreken van sociaal isolement wanneer iemand weinig of geen (betekenisvolle, ondersteunende) contacten heeft. Iemand staat alleen.

Wanneer een probleem?

 

Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Kort gezegd, wanneer eenzaamheid je ongelukkig maakt of het je belemmert in je functioneren.

Oplossing is maatwerk

 

Eenzaamheid verschilt van mens tot mens en dat geldt ook voor de oplossingen. Dat maakt eenzaamheid tegengaan echt maatwerk.