Ontmoeting en activiteit

Je wilt wel meer sociale contacten en iets buiten de deur doen of je aanmelden bij een vereniging, maar je weet niet goed hoe je daaraan begint. De drempel kan erg hoog zijn. Bij veel ontmoetingsplekken en activiteiten ben je welkom. Op deze pagina een selectie.

Vriendschapskring voor autisten

Doelgroep: jongeren met autisme

De jaren waarin je opgroeit zijn belangrijk, omdat je veel leert en ontdekt. Ook over jezelf en over wat autisme voor jou en je omgeving betekent. De Vriendschapskring van Humanitas is een ontmoetingsplek waar alle andere deelnemers dit herkennen en begrijpen. Er is veel ruimte voor ontspannen ontmoetingen en activiteiten.

Er zijn vriendschapskringen in een aantal plaatsen in Drenthe, Groningen en Friesland. Mocht je elders wonen, kun je op internet kijken of er bij jou in de gemeente een dergelijk initiatief is. Ook kun je informeren bij een welzijnsinstelling bij jou in de buurt.

Meer weten? Ga naar de website van Humanitas.

BoodschappenPlusBus

Doelgroep: iedereen vanaf 55 jaar

Samen boodschappen doen of een uitstapje maken onder begeleiding van vrijwilligers? De BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds rijdt in ruim 80 plaatsen in Nederland. Handig wanneer je niet meer zo goed ter been bent of het gewoon gezellig vindt om er met buurtgenoten even tussenuit te gaan.

Voorbeelden van uitstapjes zijn: een rondrit door de regio, de (super)markt, een high tea, het museum of het strand. Vraag naar de mogelijkheden bij de lokale organisatie.

Bekijk waar de BoodschappenPlusBus rijdt.

Natuur beleven

Doelgroep: iedereen

Wil je de natuur beleven bij jou in de buurt? Doe mee aan een activiteit van IVN. IVN is een landelijke organisatie die jong en oud laat zien hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. In je tuin, op je balkon, in de buurt en verder weg. Er zijn groepsactiviteiten en cursussen.

Bekijk het activiteitenoverzicht of neem contact op met een lokale afdeling van IVN bij jou in de buurt.

Welzijnsinstelling in je buurt

Doelgroep: iedereen

Welzijnsinstellingen zijn er in elke gemeente. Vaak ook in de buurt. Ze hebben sociaal werkers waar je met je vragen terecht kunt. Bijvoorbeeld over eenzaamheid of over het leggen van nieuwe contacten. En ze organiseren allerlei activiteiten zoals huisbezoek, maaltijdvoorziening, samen eten, mantelzorgondersteuning, dementiecafé en veel meer. Je kunt contact opnemen om te kijken of er iets is dat bij jou past.

Op de website van Sociaal Werk Nederland vind je een overzicht van welzijnsinstellingen door het hele land.

Hier en Nu dagopvang

Doelgroep: dak- en thuislozen

Dak- en thuisloze mensen kunnen overdag terecht bij Hier en Nu voor een praatje, een kop koffie en diverse praktische faciliteiten. Er is tijd en ruimte voor contact tussen bezoekers onderling en met hulpverleners. Hier en Nu is een initiatief van het Leger des Heils.

Bekijk de locaties van Hier en Nu dagopvang.

Buurtrestaurant De Regenboog Groep

Doelgroep: mensen in (sociale) armoede in Amsterdam

Woon je in Amsterdam en heb je zin om eens een avond niet zelf te koken? Lijkt het je leuk om aan tafel te zitten bij mensen uit je eigen buurt? De buurtrestaurants van De Regenboog Groep bereiden wekelijks voor maar vijf euro drie heerlijke gangen en nodigen je uit erbij te zijn.

Ga voor aanmelding of meer informatie naar de website van De Regenboog Groep.

In jouw buurt

Doelgroep: mensen met een lichamelijke beperking

Bij de lokale afdelingen van de Zonnebloem wordt van alles georganiseerd. Een boswandeling maken, samen genieten van een lunch, een potje bingo, of een bezoek aan een tuincentrum. In bijna elke wijk of plaats zijn er vrijwilligers actief, die samen met de deelnemers kijken naar de mogelijkheden.

Meer weten? Bezoek de website van de Zonnebloem.

Maaltijdproject Leger des Heils

Doelgroep: iedereen

Zit je elke dag alleen aan de warme maaltijd? Moet je je ertoe zetten om elke dag weer een volledige maaltijd voor jezelf te koken en is de magnetron je grootste vriend? Schuif dan eens aan bij een van de vele maaltijdprojecten van het Leger des Heils. Voor een schappelijke prijs staat er een gezonde maaltijd op tafel; de kosten verschillen per locatie. Soms wordt er ook wat voor of na de maaltijd georganiseerd.

Kijk op de website van het Leger des Heils voor een maaltijdproject bij jou in de buurt.

Biowalking

Doelgroep: mensen met een chronische ziekte of beperking

Onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch professional worden groepswandelingen gehouden. Een Biowalk duurt twee uur. Je begint met een half uur wandelen om conditie op te bouwen. Vervolgens laat de natuurgids je de natuur en het landschap beleven. Met vragen over je gezondheid kun je terecht bij de zorgverlener. Vóór en ná de Biowalk word je bloedsuikerspiegel gemeten. Zo zie je meteen welk effect bewegen in de natuur op je lichaam heeft. De Biowalk wordt afgesloten met een gezellige nabespreking.

Meer weten? Kijk op IVN Biowalking.

Samen breien

Doelgroep: ouderen

Samen breien of haken met andere ouderen is gezelliger. Daarom organiseert het Nationaal Ouderenfonds gratis haak- & breiclubs. Sluit je aan bij een van de 90 breiclubs in Nederland! Je komt wekelijks bij elkaar, drinkt koffie en doet creatieve inspiratie op.

Wil je meedoen of zelf een breiclub starten? Kijk op de website van het Nationaal Ouderenfonds.

Taalcoach

Doelgroep: iedereen die Nederlands wil oefenen of meer contact wil met Nederlanders

Wil jij beter Nederlands leren? Wil je meer contact met Nederlanders? Ga in gesprek met een taalcoach! Een taalcoach oefent elke week Nederlands met je. Een-op-een of in een groep. Zo wordt jouw Nederlands steeds beter én leer je meer over Nederland. En het is nog gezellig ook!

Zoek een taalcoach bij jou in de buurt.

Samen eten

Doelgroep: iedereen

Resto VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving. De buurtrestaurants brengen mensen met elkaar in verbinding, zodat zij samen kunnen koken en eten. In de Resto’s kun je één of twee avonden per week terecht voor een gezond en betaalbaar driegangendiner. Je kunt alleen komen of met iemand samen. Je schuift aan aan een van de grote tafels.

De Resto’s zitten meestal in een school of buurthuis met een professionele keuken. Binnen enkele uren tovert het Restoteam deze ruimte om tot een sfeervol buurtrestaurant. Op de website van Resto VanHarte zie je waar de restaurants zijn.

Oldstars Walking Football

Doelgroep: 60-plussers

OldStars Walking Football is voetbal voor 60-plussers. Voetbal is de populairste sport van Nederland. Voetbal verbroedert onbekenden, verbindt families, overstijgt generaties en passioneert jong en oud. De Eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds hebben de handen ineengeslagen om 60-plussers (weer) aan het voetballen te krijgen.

OldStars Walking Football is wandelend voetbal, om blessures te voorkomen. Het project is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Er doen 14 Eredivisieclubs mee en de ambitie is om binnen 2 jaar 156 amateurclubs aan te sluiten. Kijk op de website van OldStars voor een club bij jouw buurt.

Bij Bosshardt

Doelgroep: iedereen

Bij Bosshardt is een ontmoetingsplek in de buurt. Een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Jong, oud, arm, rijk, allochtoon of autochtoon. Je kunt er terecht voor een kop koffie, een luisterend oor, gezellige maaltijden of andere activiteiten. Iedere bezoeker is deelnemer. De een wat actiever dan de ander. De activiteiten die door Bij Bosshardt worden georganiseerd worden bepaald door de wensen en behoeften in de buurt. De ontmoetingsplek is meerdere dagen per week geopend.

Kijk of er een Bij Bosshardt bij jou in de buurt is.

Seniorenclub Leger des Heils

Doelgroep: 55-plussers

In zo’n tien gemeenten heeft het Leger des Heils een seniorenclub. Wekelijkse bijeenkomsten waarin een prettige sfeer voorop staat. Ben je 55 jaar of ouder, houd je van gezelschap en van samen dingen delen en doen? Dan kun je er eens gaan kijken.

Naast gezellige gesprekken, worden er regelmatig dingen georganiseerd en is er de mogelijkheid om creatief bezig te zijn. Ook is er elke week een kort bijbelwoord om met elkaar over na te denken. Je bent, vrijblijvend, welkom langs te komen.

Bekijk waar seniorenclubs worden gehouden.

Ontmoeting voor jongeren

Doelgroep: jongeren van 12 tot 23 jaar die zich alleen voelen en zin hebben daar verandering in aan te brengen

Voel jij je soms alleen, terwijl je graag leuke dingen zou willen doen met leeftijdsgenoten? In Nederland wonen veel jongeren die het moeilijk vinden om vrienden te maken. Ze willen wel, maar weten niet zo goed hoe. Join us helpt hierbij. Tweewekelijks ontmoeten een aantal jongeren elkaar op een leuke plek binnen de gemeente. Tijdens deze avonden zijn er ervaren begeleiders aanwezig die je helpen nieuwe vrienden te maken en behouden.
Vooralsnog is Join us actief in enkele gemeenten in Zuidoost-Brabant.

Kijk op de website van Join us voor locaties en tips.

Vrijwilligerswerk doen

Doelgroep: iedereen

Door het hele land zitten vrijwilligerscentrales die weten wat voor vrijwilligerswerk er te doen is. Zij kunnen meekijken wat bij je past.

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie vrijwilligers die last heeft van eenzaamheid, zich door vrijwilligerswerk minder eenzaam voelt. De respondenten geven aan dat het doen van vrijwilligerswerk een grotere bijdrage levert aan het verminderen van hun eenzaamheid dan zij verwacht hadden.

Zoek een vrijwilligersorganisatie bij jou in de buurt op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

Samen bewegen in het park

Doelgroep: 55-plussers

In de ‘gouden jaren’ van je leven blijft bewegen belangrijk. Ook in de buitenlucht. GoldenSports biedt  leuke beweegactiviteiten op loopafstand, zonder verplichtingen. Bewegen is bijna een bijkomend voordeel. Het draait voornamelijk om het ontmoeten van buurtgenoten. Daar is de training ook op gericht. Je doet zoveel mogelijk oefeningen samen. Er zijn geen vaste groepen, waardoor er een open sfeer is. Zo kan iedereen meedoen.

Ga naar de website van GoldenSports.