Ontmoeting en activiteit

Je wilt wel meer sociale contacten en iets buiten de deur doen of je aanmelden bij een vereniging, maar je weet niet goed hoe je daaraan begint. De drempel kan erg hoog zijn. Bij veel ontmoetingsplekken en activiteiten ben je welkom. Op deze pagina een selectie.

Vrijwilligerswerk doen

Doelgroep: iedereen

Door het hele land zitten vrijwilligerscentrales die weten wat voor vrijwilligerswerk er te doen is. Zij kunnen meekijken wat bij je past.

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie vrijwilligers die last heeft van eenzaamheid, zich door vrijwilligerswerk minder eenzaam voelt. De respondenten geven aan dat het doen van vrijwilligerswerk een grotere bijdrage levert aan het verminderen van hun eenzaamheid dan zij verwacht hadden.

Zoek een vrijwilligersorganisatie bij jou in de buurt op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

Samen bewegen in het park

Doelgroep: 55-plussers

In de ‘gouden jaren’ van je leven blijft bewegen belangrijk. Ook in de buitenlucht. GoldenSports biedt  leuke beweegactiviteiten op loopafstand, zonder verplichtingen. Bewegen is bijna een bijkomend voordeel. Het draait voornamelijk om het ontmoeten van buurtgenoten. Daar is de training ook op gericht. Je doet zoveel mogelijk oefeningen samen. Er zijn geen vaste groepen, waardoor er een open sfeer is. Zo kan iedereen meedoen.

Ga naar de website van GoldenSports.

PlusBus

Doelgroep: iedereen vanaf 55 jaar

Samen boodschappen doen of een uitstapje maken onder begeleiding van vrijwilligers? De PlusBus van het Nationaal Ouderenfonds rijdt in ruim 80 plaatsen in Nederland. Handig wanneer je niet meer zo goed ter been bent of het gewoon gezellig vindt om er met buurtgenoten even tussenuit te gaan.

Voorbeelden van uitstapjes zijn: een rondrit door de regio, de (super)markt, een high tea, het museum of het strand. Vraag naar de mogelijkheden bij de lokale organisatie.

Bekijk waar de PlusBus rijdt.

De Zonnebloem in jouw buurt

Doelgroep: mensen met een lichamelijke beperking

Bij de lokale afdelingen van de Zonnebloem wordt van alles georganiseerd. Een boswandeling maken, samen genieten van een lunch, een potje bingo, of een bezoek aan een tuincentrum. In bijna elke wijk of plaats zijn er vrijwilligers actief, die samen met de deelnemers kijken naar de mogelijkheden.

Meer weten? Bezoek de website van de Zonnebloem.

Taalcoach

Doelgroep: iedereen die Nederlands wil oefenen of meer contact wil met Nederlanders

Wil jij beter Nederlands leren? Wil je meer contact met Nederlanders? Ga in gesprek met een taalcoach! Een taalcoach oefent elke week Nederlands met je. Een-op-een of in een groep. Zo wordt jouw Nederlands steeds beter én leer je meer over Nederland. En het is nog gezellig ook!

Zoek een taalcoach bij jou in de buurt.

Natuur beleven

Doelgroep: iedereen

Wil je de natuur beleven bij jou in de buurt? Doe mee aan een activiteit van IVN. IVN is een landelijke organisatie die jong en oud laat zien hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. In je tuin, op je balkon, in de buurt en verder weg. Er zijn groepsactiviteiten en cursussen.

Bekijk het activiteitenoverzicht of neem contact op met een lokale afdeling van IVN bij jou in de buurt.

Samen breien

Doelgroep: ouderen

Samen breien of haken met andere ouderen is gezelliger. Daarom organiseert het Nationaal Ouderenfonds gratis haak- & breiclubs. Sluit je aan bij een van de 90 breiclubs in Nederland! Je komt wekelijks bij elkaar, drinkt koffie en doet creatieve inspiratie op.

Wil je meedoen of zelf een breiclub starten? Kijk op de website van het Nationaal Ouderenfonds.

Samen eten bij Resto VanHarte

Doelgroep: iedereen

Resto VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving. De buurtrestaurants brengen mensen met elkaar in verbinding, zodat zij samen kunnen koken en eten. In de Resto’s kun je één of twee avonden per week terecht voor een gezond en betaalbaar driegangendiner. Je kunt alleen komen of met iemand samen. Je schuift aan aan een van de grote tafels.

De Resto’s zitten meestal in een school of buurthuis met een professionele keuken. Binnen enkele uren tovert het Restoteam deze ruimte om tot een sfeervol buurtrestaurant. Op de website van Resto VanHarte zie je waar de restaurants zijn.

OldStars

Doelgroep: 55-plussers

OldStars is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds om ouderen op hun eigen manier en tempo te laten bewegen. Bij OldStars is er keuze uit verschillende beweegvormen zoals OldStars voetbal, OldStars korfbal en OldStars hardlopen. Veel van de OldStars sporten hebben aangepaste regels, dit om blessures te voorkomen en om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen. OldStars is een manier om ouderen samen te brengen én samen vitaal te blijven. Er zijn al 16 beweegvormen bij ruim 700 clubs.

Kijk op de website van OldStars voor een club bij jou in de buurt.

Op een hond passen

Doelgroep: 55-plussers

Stichting OOPOEH zet zich in voor een actiever leven voor senioren en een leuker leven voor honden. 'OOPOEH' staat voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier.  Als 55-plusser kun je via OOPOEH met een vaste regelmaat op een hondje van iemand uit de buurt passen. (En andersom, misschien fijn als jouw hondje af en toe door iemand anders verzorgd wordt). 

Ga naar de website van Oopoeh

Biowalking

Doelgroep: mensen met een chronische ziekte of beperking

Onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch professional worden groepswandelingen gehouden. Een Biowalk duurt twee uur. Je begint met een half uur wandelen om conditie op te bouwen. Vervolgens laat de natuurgids je de natuur en het landschap beleven. Met vragen over je gezondheid kun je terecht bij de zorgverlener. Vóór en ná de Biowalk word je bloedsuikerspiegel gemeten. Zo zie je meteen welk effect bewegen in de natuur op je lichaam heeft. De Biowalk wordt afgesloten met een gezellige nabespreking.

Meer weten? Kijk op IVN Biowalking.

Bij Bosshardt

Doelgroep: iedereen

Bij Bosshardt is een ontmoetingsplek in de buurt. Een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Jong, oud, arm, rijk, allochtoon of autochtoon. Je kunt er terecht voor een kop koffie, een luisterend oor, gezellige maaltijden of andere activiteiten. Iedere bezoeker is deelnemer. De een wat actiever dan de ander. De activiteiten die door Bij Bosshardt worden georganiseerd worden bepaald door de wensen en behoeften in de buurt. De ontmoetingsplek is meerdere dagen per week geopend.

Kijk of er een Bij Bosshardt bij jou in de buurt is.

Gezond Natuur Wandelen

Doelgroep: iedereen

Stichting Gezond Natuur Wandelen biedt op ruim 80 locaties wekelijks gratis begeleide natuurwandelingen aan. Het doel van de wandelingen is lekker bewegen en voor wie wil: een gezellig gesprek daarbij. Gezond Natuur Wandelen is een organisatie van vrijwilligers. De wandelingen zijn gratis.

Ga naar Gezondnatuurwandelen.nl.

Ontmoeting voor jongeren

Doelgroep: jongeren van 12 tot 30 jaar die zich alleen voelen en zin hebben daar verandering in aan te brengen

Join Us is er voor jongeren en jongvolwassenen die zich (soms) eenzaam voelen en dat graag willen veranderen. We brengen jongeren met elkaar in contact en helpen ze sociaal sterker te worden. Dat doen we in real life, online en via onze community.

Zoek een Join Us-locatie in jouw buurt of meld je online aan

Seniorenclub Leger des Heils

Doelgroep: 55-plussers

In zo’n tien gemeenten heeft het Leger des Heils een seniorenclub. Wekelijkse bijeenkomsten waarin een prettige sfeer voorop staat. Ben je 55 jaar of ouder, houd je van gezelschap en van samen dingen delen en doen? Dan kun je er eens gaan kijken.

Naast gezellige gesprekken, worden er regelmatig dingen georganiseerd en is er de mogelijkheid om creatief bezig te zijn. Ook is er elke week een kort bijbelwoord om met elkaar over na te denken. Je bent, vrijblijvend, welkom langs te komen.

Bekijk waar seniorenclubs worden gehouden.

Buurtrestaurant De Regenboog Groep

Doelgroep: mensen in (sociale) armoede in Amsterdam

Woon je in Amsterdam en heb je zin om eens een avond niet zelf te koken? Lijkt het je leuk om aan tafel te zitten bij mensen uit je eigen buurt? De buurtrestaurants van De Regenboog Groep bereiden wekelijks voor maar vijf euro drie heerlijke gangen en nodigen je uit erbij te zijn.

Ga voor aanmelding of meer informatie naar de website van De Regenboog Groep.

Hier en Nu dagopvang

Doelgroep: dak- en thuislozen

Dak- en thuisloze mensen kunnen overdag terecht bij Hier en Nu voor een praatje, een kop koffie en diverse praktische faciliteiten. Er is tijd en ruimte voor contact tussen bezoekers onderling en met hulpverleners. Hier en Nu is een initiatief van het Leger des Heils.

Bekijk de locaties van Hier en Nu dagopvang.

Welzijnsinstelling in je buurt

Doelgroep: iedereen

Welzijnsinstellingen zijn er in elke gemeente. Vaak ook in de buurt. Ze hebben sociaal werkers waar je met je vragen terecht kunt. Bijvoorbeeld over eenzaamheid of over het leggen van nieuwe contacten. En ze organiseren allerlei activiteiten zoals huisbezoek, maaltijdvoorziening, samen eten, mantelzorgondersteuning, dementiecafé en veel meer. Je kunt contact opnemen om te kijken of er iets is dat bij jou past.

Op de website van Sociaal Werk Nederland vind je een overzicht van welzijnsinstellingen door het hele land.