Maatje, buddy en vrijwilliger

Ben je op zoek naar een maatje? Bijvoorbeeld om te ontspannen, te winkelen of te wandelen. En natuurlijk om te praten over wat je bezighoudt. Een maatje – ook wel buddy of gewoon vrijwilliger genoemd – helpt je om het plezier en (zelf)vertrouwen te vinden om je eigen contacten op te gaan bouwen. Hier vind je een selectie van projecten.

Vriendenkring & maatje

Doelgroep: mensen van alle leeftijden met een lichamelijke of verstandelijke beperking, een vorm van autisme, niet-aangeboren hersenletsel, een chronische ziekte of een psychische beperking. Ook hun familie of mantelzorgers zijn welkom.

De organisatie MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij kunnen meedoen in de samenleving. Iedereen met vragen over leven met een beperking kan kosteloos terecht bij de cliëntondersteuners van MEE. MEE is lokaal georganiseerd. Elke MEE-afdeling heeft een eigen aanbod aan activiteiten.

Bekijk het aanbod van de MEE-afdeling bij jou in de buurt.

Humanitas Maatje

Doelgroep: iedereen

Wil je meer contacten met mensen? Met een maatje ga je gezellig op stap en doe je leuke dingen. Het geeft je zelfvertrouwen. Samen kom je makkelijker onder de mensen en leg je sneller contacten. Met een van de Humanitas-vrijwilligers – jouw maatje – ga je eropuit. Gewoon lekker ontspannen. Wandelen of winkelen, bijvoorbeeld. Of een museum bezoeken. En natuurlijk kun je praten over wat jou bezighoudt.

Zoek een afdeling voor Humanitas-maatjes bij jou in de buurt.

Grijs Genoegen

Doelgroep: 55-plussers in een sociaal isolement

Grijs Genoeg(en) helpt mensen van 55 jaar of ouder die sterk teruggetrokken leven. Misschien ken je iemand of ben je zelf iemand die het moeilijk vinden om de dag door te komen, het huis schoon te houden of erop uit te gaan om boodschappen te doen. Iemand die het niet lukt om goed voor zichzelf te zorgen en tegelijkertijd zorg mijdt. Een vrijwilliger van het Leger des Heils ondersteunt je om uit het isolement te komen en leert je mee te doen in de wijk waar je woont.

Meer weten? Ga naar de website van Grijs Genoegen.

Jobmaatje

Doelgroep: werkzoekenden

Ben je op zoek naar werk (of opdrachten als zzp’er) en gaat dat nu niet zoals je dat wilt? Of kun je algemene ondersteuning gebruiken om weer aan te sluiten bij de samenleving? Dan kan een jobmaatje van ReconnAct, een vrijwillige coach, uitkomst bieden. Juist het missen van (betaald) werk kan een oorzaak zijn om sociaal geïsoleerd te raken of last van eenzaamheid te krijgen.

ReconnAct is momenteel actief in acht gemeenten. Bekijk de website voor de locaties.

Hulpnetwerk

Doelgroep: verschilt per netwerk

In verschillende (en steeds meer) plaatsen zijn er jongerennetwerken die hulp bieden aan mensen die weinig of geen netwerk hebben. Je kunt de lokale jongerennetwerken benaderen voor praktische klusjes, maar ook voor een maatje of een luisterend oor.

Meer weten? Kijk op de website van het overkoepelende inspiratienetwerk TijdVoorActie

Vriendschappelijk huisbezoek

Doelgroep: volwassenen

Als je behoefte hebt aan iemand met wie je kunt praten en die je thuis opzoekt, bijvoorbeeld omdat je aan huis gebonden bent en je je eenzaam voelt, is het Vriendschappelijk Huisbezoek van Humanitas misschien iets voor jou. De vrijwilligers van Humanitas bieden ondersteuning bij het doorbreken van het isolement en bij het opbouwen en onderhouden van een (nieuw) sociaal netwerk.

Op de website van Humanitas vind je welke afdelingen het Vriendschappelijk Huisbezoek verzorgen en of er een afdeling bij jou in de buurt zit.

Contactcirkel

Doelgroep: mensen in een kwetsbare situatie

Een contactcirkel is een groep mensen die elke dag even contact heeft met elkaar. Dat is meestal per telefoon, maar het kan ook via social media. De cirkel heeft een alarmerende functie en voorkomt dat het onopgemerkt blijft als er iets met iemand aan de hand is. Het Rode Kruis zet contactcirkels op met buurtbewoners die behoefte hebben aan dagelijks contact.

Meer over contactcirkels op de website van het Rode Kruis.

Huisbezoek of maatje

Doelgroep: iedereen

Vind je het moeilijk om nieuwe contacten te leggen? Heb je behoefte aan gezelschap, een maatje voor een praatje, een steuntje voor bij de dokter of simpelweg even samenzijn? De Unie van Vrijwilligers wil je graag ondersteunen.

Kijk op de website van UVV Nederland waar een afdeling in jouw buurt zit.

NAbij

Doelgroep: mensen met een beperkt sociaal netwerk aan het einde van hun leven

NAbij staat mensen met een beperkt sociaal netwerk bij aan het einde van het leven. NAbij kan je in deze moeilijke periode ondersteunen door er voor je te zijn. Wanneer je netwerk niet toereikend is om je bij te staan, kun je kosteloos een beroep doen op de vrijwilligers van Stichting NAbij.

NAbij is actief in verschillende gemeenten in Gelderland. Kijk voor andere organisaties voor palliatieve terminale zorg bij VPTZ Nederland.

Meer over de hulp van NAbij.

Studentvrijwilliger

Doelgroep: senioren van 65+

Heb je behoefte aan een maatje? Stichting Senior&Student koppelt je aan een student die goed bij je past. De student komt elke week op bezoek voor een kletspraatje, samen even buiten wandelen, boodschappen doen of iets anders samen ondernemen. Ook helpt de student je zelfredzaamheid en sociale netwerk te vergroten. Er geldt een eigen bijdrage van 1 euro per bezoekuur. 

Meer weten? Kijk op de website van Stichting Senior&Student of bel 020-3080916. 

Taalcoach

Doelgroep: iedereen die Nederlands wil oefenen of meer contact wil met Nederlanders

Wil jij beter Nederlands leren? Wil je meer contact met Nederlanders? Ga in gesprek met een taalcoach! Een taalcoach oefent elke week Nederlands met je. Een-op-een of in een groep. Zo wordt jouw Nederlands steeds beter én leer je meer over Nederland. En het is nog gezellig ook!

Zoek een taalcoach bij jou in de buurt.

Sociale hulp

Doelgroep: zie de voorwaarden hieronder

Iedereen kan weleens wat hulp gebruiken. Praktische hulp, maar ook sociale hulp. Want iedereen heeft behoefte aan een praatje op z’n tijd. En niet iedereen kan terugvallen op hulp van vrienden en familie. Via HiP kun je in contact kunt komen met hulpbieders uit de buurt, die je met alle plezier een handje helpen. Bijvoorbeeld er even met de rolstoel op uit of samen een kopje koffie drinken.

HiP biedt uitkomst wanneer hulp nodig is en je:

  • zelfstandig woont;
  • geen vrienden, familie of kennissen hebt die u kunnen helpen;
  • niet voldoende geld hebt om hulp te kunnen inkopen;
  • beperkt bent door gezondheidsklachten.

HiP is actief in een twintigtal plaatsen. Kijk op de website of dat ook in jouw gemeente is.

Bezoek aan huis

Doelgroep: mensen met een lichamelijke beperking

Iedereen heeft behoefte aan gezelschap. Aan lekker bijpraten, een luisterend oor. Maar als je een fysieke beperking hebt? Dan ben je misschien wel vaker alleen dan je zou willen. De vrijwilligers van de Zonnebloem bieden uitkomst. Zij komen langs voor een kop koffie of gaan samen met jou op pad.

Meer weten? Bezoek de website van de Zonnebloem.