Door vrijwilligerswerk een rijk sociaal leven

Henk (65)

Het overlijden van zijn vrouw had Henk uit Nijmegen niet goed verwerkt voor hij in een nieuwe relatie stapte. De relatie liep stuk en de eenzaamheid sloeg toe. “Alsof je er niet bent. Daardoor word je nog depressiever.”

Hoe kwam het dat je eenzaam werd?

“In 1998 is mijn vrouw overleden, we waren 27 jaar getrouwd. Binnen twee jaar trouwde ik weer, maar, zo bleek later, zonder het verlies van mijn eerste vrouw goed verwerkt te hebben. Het huwelijk liep stuk, we bleken totaal niet bij elkaar te passen. We konden niet goed met elkaar praten, hoewel ik daar wel behoefte aan had. Ik voelde me eenzaam en onbegrepen. Toen ik na de scheiding alleen bleef wonen, werd ik pas echt eenzaam. Ik kreeg een psychose en raakte in een isolement. De vrienden die ik had was ik kwijt en ik praat niet makkelijk over mijn problemen.”

Kun je verwoorden hoe het voelt om eenzaam te zijn?

“Het voelt alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Er is niemand die jou aanspreekt en vraagt hoe het met je gaat. Alsof je er niet bent. Daardoor word je nog depressiever.”

“Toen ik na de scheiding alleen bleef wonen, werd ik pas echt eenzaam”

Hoe zag die eenzame periode eruit?

“Overdag sliep ik en ’s nachts was ik wakker. Dat ritme begon doordat ik ’s nachts lag te piekeren en de slaap niet kon vatten. Ook ontbrak het me aan energie om mijn bed uit te komen omdat ik niks had om voor op te staan. Ik at slecht, soms zelfs een dag helemaal niet. In totaal heb ik me 8 jaar eenzaam gevoeld.”

Hoe ben je erbovenop gekomen?

“In hoofdzaak door de persoonlijke begeleiding van de RIBW, de Regionale Instelling Begeleid Wonen. Mijn begeleidster heeft veel met mij gepraat en mijn vertrouwen gewonnen. Hierdoor kon ik alles wat me bezighield met haar bespreken. Zij heeft mij aangespoord om dingen te ondernemen zoals vrijwilligerswerk. Ook heb ik van de RIBW hulp gekregen om de huishouding weer op gang te krijgen. Nu ben ik zover dat ik vrijwel geen hulp meer nodig heb, ben weer helemaal de oude.”

Hoe ziet je leven er nu uit?

“Het gaat geweldig, ben vrolijker dan de laatste 15 jaar. Ik voel me niet meer eenzaam en zit lekker in mijn vel. Dankzij het vrijwilligerswerk heb ik nu een rijk leven vol sociale contacten. Steeds meer mensen weten mij te vinden voor het oplossen van pc- en tabletproblemen. Ook ondersteun ik bij verschillende activiteiten in zorgcentra. Al die blije gezichten als ik weer een probleem heb verholpen of hen de door mij gemaakte foto’s breng, het geeft zo veel voldoening. Ik word gewaardeerd en dat doet me goed.” (Augsutus 2015)