Verhaal Immy - Op eenzame momenten zorg ik voor afleiding

Op eenzame momenten zorg ik voor afleiding

Immy (82)

“Als ik me eenzaam voel, zorg ik voor afleiding. De uitstapjes met de BoodschappenPlusBus helpen daar echt bij.” Immy Rijkhoff-Bak (82) kan er dankzij het Nationaal Ouderenfonds weer regelmatig op uit. Zelfstandig kan ze moeilijk op pad. Ongeveer anderhalf jaar geleden besloot ze zich op te geven voor de bus. En daar heeft ze nog geen moment spijt van gehad.

Afhankelijk van anderen

“Ik kan niet meer fietsen”, vertelt Immy. “Dat is zo erg. Ik kan niet even m’n fiets pakken om een boodschapje te doen. Om de deur uit te kunnen ben ik afhankelijk van anderen. Want de bushalte is te ver om te lopen. Maar je moet erop uit blijven gaan, anders verpieter je zo. De BoodschappenPlusBus is een uitkomst. Voor een héleboel mensen.”

Bus als afleiding

Immy voelt zich wel eens alleen, maar kan er goed mee omgaan. Haar man overleed al op zijn 45e. “Je moet verder. Ik ben vrij nuchter daarin. Niet dat ik geen verdriet en gemis heb. Maar op eenzame momenten zorg ik voor afleiding. Dan lees of puzzel ik. En de uitstapjes met de bus helpen natuurlijk enorm. Dan ben je onder de mensen.”

"Het is fijn om herinneringen te maken"

Spontane momenten

Ongeveer twee keer per maand is Immy van de partij. Ze is al heel wat dagjes weggeweest met de BoodschappenPlusBus. Amsterdam, Leiden, IJmuiden. Maar het zijn vooral de kleine, spontane dingen die bij Immy in het geheugen gegrift staan. “We gingen een keer naar Volendam. Onderweg stopten we in een parkje om koffie te drinken. Dat hadden de vrijwilligers zelf meegenomen. Het bleek dat ze de melk en suiker vergeten waren. Toen zei zo’n bijdehand vrouwtje: ‘oh, kijk! Daar is een bakkertje! Ik vraag het wel even’. Ze kreeg het zo mee. Liep ze daar met melk en suiker. We hebben vreselijk gelachen. Die spontane momenten vergeet je gewoon niet meer.”

Programmaboekje aan prikbord

Op de vraag of Immy de bus zou aanraden aan andere ouderen, heeft ze een heel duidelijk antwoord. “Absoluut! Je bent lekker het huis uit, maakt wat mee en ontmoet mensen. Het is fijn om herinneringen te maken. Sterker nog, ik raad de bus al aan. Als ik een uitstapje heb gekozen, hang ik het programmaboekje beneden in de flat aan het prikbord. Zodat andere ouderen zich ook kunnen opgeven. En dat is succesvol. Laatst zat ik met een vrouw uit mijn flat in de bus!”

De BoodschappenPlusBus is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds