Lijntje

Ik heb de behoefte mijn gedachten te delen

Lijntje (48)
Lang gaat Lijntje (48) met een masker op door het leven. Ze maakt carrière, heeft een relatie en krijgt drie kinderen. Maar van binnen gaat het helemaal niet goed. Er is een onverwerkt verleden. En dat maakt eenzaam. Nu pakt Lijntje het aan.

Eenzaam in volle ruimte

Misschien herken je het volgende: je eenzaam voelen in een volle ruimte, je eenzaam voelen op een gezellige bijeenkomst. Dat heb ik altijd al gehad. Aan mijn gedrag kon je het niet merken, want ik ben vrolijk en spraakzaam. Maar van binnen voel ik het enorm. Mijn gedrag is een pure act. Niet alleen naar anderen, maar vooral naar mijzelf. Ik zou de eenzaamheidsgevoelens zo graag willen ontkennen.

Anders

Je anders voelen sluipt zo je leven in. Ik had er geen direct besef van, maar ik probeerde sterk te zijn om mezelf te bewijzen. Ik ging hard in het leven om mijzelf te laten zien in mijn kracht en kunnen. Ik had een gezin, maakte carrière in de marketing. Dat hield ik best lang vol, totdat ik niet meer kon. Ik kreeg een burn-out en depressie. Ik lag dagenlang in tranen in bed en ging me langzaam realiseren waar ‘mijn ik’ vandaan kwam. Langzaam, zoiets gaat heel erg langzaam.

Problemen

De stapel emotionele problemen was met de tijd hoog geworden en dat is een hele verwerking. Tegelijk leidde mijn situatie tot financiële problemen. Ik raakte mijn huis kwijt. In de tijd dat ik depressief ben, heb ik veel vrienden verloren. Mijn kinderen, die stonden mij bij in de moeilijkste momenten. Wat je door de jaren verliest als de eenzaamheid en depressie je leven beheersen, is respect. Je status van gewaardeerd persoon. Jammer, en daar heb ik moeite mee.

Therapie

Natuurlijk heb ik therapie gehad om eraan te werken. Om uit mijn cocon te komen. Maar ik ben bang dat ik echt te beschadigd ben... Ik denk vaak terug aan het verleden. Dat heftige verleden heb ik lang geheim gehouden. Zo groeide de eenzaamheid doordat ik een geheim bij me droeg, als kind al. Nu kom ik ervoor uit dat ik een onveilige jeugd had. Misbruikt ben. Ik heb het lang voor me gehouden om mezelf - en gek genoeg ook de dader - te beschermen. Zo’n geheim meedragen brengt je verder bij anderen vandaan. Je vereenzaamt en je voelt én bent anders dan anderen.

 

“Je anders voelen sluipt zo je leven in”

Als kind

Als ik vroeger was geholpen in mijn eenzaamheid, was ik nu niet zo eenzaam geweest. Dat denk ik echt. Ik hoop dat kinderen die om wat voor reden dan ook thuis problemen hebben, hulp zoeken. Dat er door mensen in hun omgeving doorgevraagd wordt. Dat hen veiligheid geboden wordt. Zodat zij zich niet zo eenzaam hoeven te gaan voelen. Want je echt in je ziel eenzaam voelen, dat valt niet mee. 

Blog

Nu houd ik mijn proces van verwerking bij in een blog. Ik blog om mijn gedachten te uiten en de gesprekken die ik met mijzelf heb, op te schrijven. Ik heb de behoefte die te delen. Dat geeft het gevoel dat ik contact heb. Verbinding. In elk geval voor even.

Fietsen

Bij eenzaamheid wordt vaak gezegd: ga naar een leuke activiteit. Waar ik woon zijn die er genoeg, maar dat is voor mij niet de oplossing. De drempel is nog te hoog. Dat draait om sociale contacten, bij mij zit de eenzaamheid in mezelf. Ik moet eerst aan mezelf werken. Misschien dat een soort van lotgenotencontact wel wat is. Een paar mensen om gewoon eens mee te gaan fietsen of een kop koffie mee te drinken, dat zou ik wel willen. (April 2018)

Lijntjes blog vind je hier