Altijd al gevoel ‘Ik hoor niet echt ergens bij’

Linda (34)
Het gevoel ‘Ik hoor niet echt ergens bij’ heb ik altijd al gehad. Het is moeilijk uit te leggen. Ik heb heel erg mensen om me heen nodig en tegelijk voel ik de aansluiting niet. Met niemand. Met mijn ouders heb ik weinig tot geen contact en voor de rest van de familie geldt hetzelfde.

Moeilijke jeugd

Ik heb een moeilijke jeugd gehad. Ik ben opgegroeid in een onveilige gezinssituatie en op school werd ik gepest. Op jonge leeftijd ben ik het huis uitgegaan, waarna gedoe met jeugdzorg volgde. Ik heb zelfs een zelfmoordpoging gedaan en ben daarna opgenomen met 24-uurs begeleiding. Ik ben nog steeds in therapie.

“Bij andere mensen zie ik hoe natuurlijk het contact hebben met anderen gaat en dan denk ik: hoe doe je dat?”

Geen aansluiting

Bij andere mensen zie ik hoe natuurlijk het contact hebben met anderen gaat en dan denk ik: hoe doe je dat? Het voelt voor mij niet ‘eigen’. Wat het extra lastig maakt om aansluiting te vinden met mensen van mijn leeftijd is dat zij met hele andere dingen bezig zijn dan ik. Zoals het stichten van een gezin, iets wat door mijn jeugd niet aan de orde is.

Leeg en lamgeslagen door depressie

Veel vrouwen van 34 hebben een groot sociaal netwerk. Mij is het door de jaren heen niet gelukt om dat op te bouwen. Door mijn depressie voel ik me leeg en lamgeslagen. Daardoor onderneem ik geen sociale activiteiten. Ook kan ik nu niet werken. Wat ik heel jammer vind, want ik wil graag een steentje bijdragen aan de maatschappij.

Echt contact

Om echt contact te hebben moet je je open stellen. Maar ik heb in het verleden al gemerkt dat als ik iets deelde, dat mensen dat lastig vonden. Dat ze weer afstand van me namen, omdat het zwaar is, de negatieve gedachten. Daar ben ik dus mee gestopt. Het is een vicieuze cirkel.

Iets doen voor een ander

Via Facebook, in een besloten groep, praat ik over mijn gevoelens met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Dat doet zowel hen als mij goed. Het is een stapje in een lang proces naar verbetering. Daarom vertel ik ook hier mijn ervaringen, ik hoop dat het iets kan betekenen voor mensen die zich identificeren met mijn verhaal! (Februari 2016)

De naam is op verzoek van de betrokkene gefingeerd. De persoon op de foto is niet Linda.