Activiteit Week tegen Eenzaamheid

Week tegen Eenzaamheid 2018: honderden activiteiten

Van 27 september tot en met 6 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Maatschappelijke organisaties, sociaal werk, zorginstellingen, maar ook vrijwilligers en actieve burgers laten zien wat zij doen voor mensen die alleen zijn of zich eenzaam voelen. De Week tegen Eenzaamheid wordt op donderdag 27 september geopend door koningin Máxima.

Eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Eenzaamheid brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en kan leiden tot minder meedoen in de samenleving.

Activiteiten

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zijn er door het hele land meer dan vijfhonderd activiteiten. Mensen met een klein sociaal netwerk kunnen er nieuwe contacten opdoen en bestaande contacten versterken. Ontmoeting staat centraal. Er wordt samen gegeten, gesport, gepraat, gespeeddatet, gedanst, gewandeld en koffiegedronken. Motto is: ‘Kom erbij!’. De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van Coalitie Erbij. 

Een activiteit bezoeken

Een activiteit bezoeken? Op de website Samentegeneenzaamheid.nl wordt een selectie van de activiteiten genoemd, maar kijk vooral in de lokale media voor aankondigingen en vraag na bij de plaatselijke welzijnsorganisatie - deze heeft vaak een goede blik op mogelijkheden in de gemeente. 

Aandacht groeit

Coalitie Erbij heeft in de afgelopen tien jaar de aandacht voor eenzaamheid enorm zien groeien. Dit jaar lanceerdeminister Hugo de Jonge (VWS) een speciaal actieprogramma, dat in de Week tegen Eenzaamheid een gezicht krijgt. Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij: “De strijd tegen eenzaamheid verbreedt zich. Steeds meer gemeenten, organisaties en bedrijven zetten zich in. Dat is belangrijk, je moet het samen doen. Eenzaamheid verschilt van mens tot mens en dat geldt ook voor de oplossingen. De Week tegen Eenzaamheid is een prachtig moment om te laten zien wat er allemaal gebeurt.”

Kom erbij met kunst en cultuur

In 2018 vinden tijdens de Week tegen Eenzaamheid voor het eerst speciale Kunst en Cultuur Kom erbij Festivals plaats. In tien gemeenten organiseren de centra voor de kunsten gevarieerde cultuurprogramma’s rond het thema eenzaamheid. De festivals vinden plaats in Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Den Haag, Eindhoven, Lelystad, Oldenzaal, Rijswijk, Rotterdam, Sneeken Walcheren. Kunst en cultuur kunnen zingeving bieden en of creatieve activiteiten kunnen een brug slaan tussen mensen.

Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid viert zijn negende editie en is mogelijk dankzij honderden organisatoren van lokale activiteiten in het hele land. Met de Week tegen Eenzaamheid wil Coalitie Erbij eenzaamheid bespreekbaar maken en op de maatschappelijke en politieke agenda zetten.