Qmusic-dj openhartig over depressie en eenzaamheid

Dj Stephan Bouwman deelde woensdag 28 februari live op de radio zijn worsteling met een depressie en wat voor eenzaamheid dat met zich mee brengt. “Het gaat gewoon even niet goed. En daar rust zo’n achterlijk taboe op en we durven hier met z’n allen eigenlijk niet over te praten. Maar er moeten toch mensen zijn die op vergeven moment opstaan en hier wel over praten. Die zeggen: je bent niet alleen. Ook als je je alleen voelt, dan ben je dat niet.”

Depressief en alleen

Met zijn verhaal wilde de Qmusic-dj een lans breken voor andere mensen die last hebben van depressie en zich alleen voelen. “Er zijn heel veel mensen die zich dagelijks net als ik enorm alleen voelen, en eenzaam. En ondanks dat je omringt bent door mensen, dat maakt dan effe niet uit (…) Als ik het nu op de radio doe, misschien durf jij het ook tegen je vrienden en kennissen.”

Niet zichzelf

Bouwman zei erbij dat hij beloofd heeft altijd eerlijk te zijn en echte radio te maken, en het voelde de laatste dagen alsof hij niet zichzelf was. “Het voelde alsof ik aan het acteren was. Als ik de vraag krijg: hoe gaat het met je? Dan zeg ik: ja prima, met jou, lekker aan het werk. Maar dat is gewoon niet zo.”

Wachtlijst

De 27-jarige Bouwman staat op een wachtlijst voor professionele hulp, zo vertelde hij. “Dat betekent dat er zoveel mensen zijn die professionele hulp nodig hebben, maar die die hulp nu niet kunnen krijgen.” Hij realiseert zich dat zijn actie overkomt als een schreeuw om aandacht, en dat is het ook, zegt hij. “Maar niet voor mezelf, maar voor iedereen doe ermee kampt.”

Luister hier Bouwmans verhaal terug:


Al tijdens de uitzending werd Bouwman overladen door apps met steunbetuigingen en bedankjes.