Vrijwilligers

Een betere wereld begint bij jezelf!

Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Veel mensen maken zich verdienstelijk met bijvoorbeeld de zorg voor de ander, zorg om het milieu, inzet voor hulpbehoevenden of bij een vereniging. En als vrijwilliger tegen eenzaamheid.

Ongeveer een kwart van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is er voor iedereen die zin heeft om de handen uit de mouwen te steken. Leeftijd of diploma’s zijn niet belangrijk. Er is altijd wel werk te vinden. Inzet, enthousiasme, betrokkenheid en plezier in het werk des te meer. Daar draait het om.

Voor specifieke taken, zoals penningsmeester of het plaatsnemen in een bestuur, heb je wel specifieke kennis nodig.

"Ik heb een uitkering en doe twee keer per week vrijwilligerswerk. Dan ga ik op bezoek bij mensen die in een tehuis wonen. Ik help anderen en tegelijkertijd is het voor mij zelf ook een fijne bezigheid."

Lees het persoonlijke verhaal over eenzaamheid van Thea (52)

Vormen vrijwilligerswerk

Een belangrijk kenmerk van vrijwilligerswerk is dat je er niet voor betaald krijgt. Als je een vergoeding krijgt heeft dit meestal het karakter van een onkostenvergoeding, zoals voor de gemaakte reiskosten of voor de kosten van papier of postzegels. Vrijwilligers zetten zich in voor een maatschappelijk doel en voor anderen.

Vrijwilligerswerk is er in een grote variëteit van initiatieven en activiteiten:

  • Structureel, bijvoorbeeld iedere woensdagmiddag coachen van jongeren in achterstandswijken.
  • Incidenteel zoals eens in het jaar het ontwerp tekenen van de wagen van het bloemencorso in het dorp.
  • Eenmalig, bijvoorbeeld meewerken aan de aanleg van de tuin van het dorpshuis.
  • Flexwerk, waarbij de vrijwilliger aan de slag gaat voor de organisatie als zijn inzet wordt gevraagd.

Organisaties

Vrijwilligerswerk is niet overal hetzelfde ingevuld. De organisaties waarvoor vrijwilligers actief zijn, kunnen qua werkwijze onderling verschillen. Zo zijn er:

  • Organisaties die alleen uit vrijwilligers bestaan.
  • Vrijwilligersorganisaties met één of enkele beroepkrachten. Deze hebben vooral een coördinerende of begeleidende functie.
  • Professionele organisaties, die vrijwilligers in huis halen voor vele afgebakende taken of projecten.

Training

Om je vrijwilligerswerk goed te kunnen doen, is een goede voorbereiding belangrijk. Vaak worden er vanuit de organisaties basistrainingen aangeboden. Er zijn speciale trainingen voor vrijwilligers die werken met mensen die te maken hebben met eenzaamheid en sociaal isolement. Een selectie van trainingsaanbod is verzameld op samentegeneenzaamheid.nl.

Onderzoek: Eenzame voelt zich minder eenzaam door doen van vrijwilligerswerk

Niet alleen ondersteunen vrijwilligers mensen die last hebben van eenzaamheid. Ook is het gaan doen van vrijwilligerswerk een goede optie voor iemand die zich eenzaam voelt of behoefte heeft aan meer sociale contacten. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie vrijwilligers die al eenzaam is, zich minder eenzaam voelt door vrijwilligerswerk (33 procent). Het doen van vrijwilligerswerk levert zelfs een grotere bijdrage aan het verminderen van hun eenzaamheid dan zij verwachtten. Van de mensen die zich eenzaam voelen, doet ruim een op de vijf (22 procent) geen vrijwilligerswerk omdat zij niet gevraagd worden. De eindrapportage over eenzaamheid en vrijwilligerswerk (pdf) geeft meer cijfers en hints over de relatie tussen vrijwilligerswerk en eenzaamheid.

Vrijwilligersorganisaties

Links naar vrijwilligersorganisaties vindt u bij de bij Coalitie Erbij aangesloten organisaties en onder de links.

"Social"