Actueel

Genetische samenhang eenzaamheid en depressie aangetoond

beeld bij artikel eenzaamheid en depressie onderzoek

Recent Brits onderzoek onder meer dan duizend tweelingen laat zien dat eenzaamheid en depressie door dezelfde genen worden beïnvloed

Kerstconcert Aandacht voor Eenzaamheid door NedPho in Concertgebouw

concert tegen eenzaamheid

Op woensdagmiddag 14 december organiseren het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO), het Nationaal Ouderenfonds en Coalitie Erbij voor het achtste jaar op rij het "Kerstconcert Aandacht voor eenzaamheid" in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Rotterdam staat voor nieuwe fase in aanpak eenzaamheid

Kom erbij Rotterdam conferentie beeld

Creëer een ‘Er-op-uit-bureau’ dat alle activiteiten voor eenzame ouderen in de stad bundelt en het voor hen makkelijker maakt iets te ondernemen. Die opdracht geven Rotterdamse bestuurders van zorg- en welzijnsinstellingen aan Coalitie Erbij Rotterdam. 

Den Helder gaat eenzaamheid onder ouderen aanpakken

beeld Den helder pakt eenzaamheid aan

Preventieve huisbezoeken aan ouderen, het opbouwen van een netwerk van betrokken lokale organisaties en trainingen aan professionals en vrijwilligers in de ouderenzorg. 

"Sociale contacten belangrijk voor herstel ggz-cliënten"

Stynke Castelein

Eenzaamheid bestrijden is misschien wel even belangrijk als psychische ziektes behandelen met pillen. Dat stelt Stynke Castelein, die benoemd is tot bijzonder hoogleraar psychisch herstel aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Dagblad van het Noorden.

Oratie prof. dr. Anja Machielse: "Afgezonderd of ingesloten?"

Anja Machielse

Prof. dr. Anja Machielse, vanwege de gemeente Rotterdam benoemd tot bijzonder hoogleraar Empowerment van Kwetsbare Ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek, zal 24 oktober haar ambt aanvaarden. 

Iedereen bedankt!

Arie Ouwerkerk beeld

Directeur van Coalitie Erbij Arie Ouwerkerk bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan een geslaagde Week tegen Eenzaamheid 2016 (22 september - 1 oktober). Lees hier ook onze recente nieuwsbrief met een selectie van activiteiten en nieuws uit de Week.

25 ideeën voor zorgverleners om eenzaamheid bij cliënten tegen te gaan

eenzaamheid in de zorg

Zorgverleners die werken in de ouderen-, ggz- en gehandicaptenzorg en het sociaal werk vinden op zorgtegeneenzaamheid.nl nu 25 tips van collega's hoe zij eenzaamheid bij cliënten kunnen verminderen of voorkomen.

Eenzaamheid in Nederland op de kaart maar aanpak moet beter

theo van tilburg

Met de aanpak van eenzaamheid gaat het in Nederland de goede kant op. Vergeleken met tien jaar geleden staat eenzaamheid als maatschappelijk vraagstuk nu echt op de kaart.

Tip: VSBfonds zoekt eenzaamheidbestrijders met een plan

vsbfonds eenzaamheid oplossen

Zet je vereniging of stichting zich in tegen eenzaamheid? En heb je een goed idee dat bijdraagt aan een mooiere samenleving? Dan steunt het VSBfonds je project mogelijk.

"Social"