Strijders tegen eenzaamheid

Strijders tegen eenzaamheid
Freelance journalist Paul Hazebroek interviewt voor Coalitie Erbij kriskras door heel Nederland mensen die met een eigen aanpak eenzaamheid in hun directe omgeving een halt proberen toe te roepen. Dat levert verhalen op over waarom en hoe zij aan die strijd zijn begonnen, over hun gedrevenheid en over de ‘recepten’ die ze bedenken tegen eenzaamheidsdemonen bij mensen. Maar ook verhalen over hun eigen confrontatie met eenzaamheid en over hun overtuiging dat eenzaamheid niet volledig valt uit te bannen omdat het een oer-menselijk gevoel is dat onvermijdelijk deel uitmaakt van het bestaan.

Veilige 'huiskamer' haalt eenzame jongeren uit isolement

Jolanda van Gerwe

'Join us wordt tweede in Rotterdam' kopte het Brabants Dagblad vorig jaar september, de dag nadat pedagoog Jolanda van Gerwe met haar initiatief om jongeren uit de eenzaamheid te trekken tweede werd bij de strijd om de Nationale Eenzaamheid Prijs. 

‘Wij helpen, doe zelf’ haalt eenzame weg achter geraniums

Adri de Raaf

Een ICT-techneut die na zijn pensioen de drijvende kracht is achter een project dat eenzame 50+'ers aanspoort tot het doen van iets plezierigs, iets waarvoor ze van achter de geraniums komen. Adri de Raaf is projectleider van Zorg op Maat Zeist en fervent voorstander van geluksgericht werken.

Samen wandelen brengt eenzame in beweging, letterlijk en figuurlijk

Liane Wolfert - beeld

“Mensen letterlijk en figuurlijk in beweging brengen.” Goethe zou met zijn “wandelen opent onze zintuigen voor ontmoetingen met anderen” instemmend hebben geknikt.

Vrees voor afwijzing maakt roze oudere eenzaam

Roel Kappetijn beeld

Roel Kappetijn zet zich al een jaar of twintig in voor ‘roze ouderen’, officieel de LHBT-gemeenschap (Lesbisch, Homo, Bi, en Transgender). In woonzorgcentrum Delfshove in Delft organiseert hij iedere laatste vrijdag van de maand een Roze Ouderen Salon.

Ik doe ertoe-gevoel maakt oudere minder eenzaam

Babs van Geel, EET met je hart

Met kleine donaties van restaurantbezoekers betekenisvolle ontmoetingen organiseren voor eenzame ouderen. Dat is wat Babs van Geel en haar ‘Eet met je hart’-vrijwilligers doen in nu al tien gemeenten.

“Ook wie eenzaam is kan iets voor een ander betekenen”

beeld-janet-turkstra

Met een diploma van de hogere hotelschool en een masterbul voor bedrijfskunde op zak, baande Janet Turkstra zich als interim-manager een pad in de wereld van het grote geld. Maar een paar jaar geleden gooide ze het roer om.

In een knusse huiskamer regelen eenzame ouderen het zelf

De woonkamer van Leo en Netty Olffers in het Haagse Laakkwartier verandert iedere doordeweekse ochtend in een ontmoetingsplek voor eenzame ouderen. In de zomer doen Leo en Netty er nog een schepje bovenop.

Eenzame gaat weer glimmen van vraag iets voor ander te doen

Jenny Zwijnenburg haalt in Rotterdam met haar project Dockwerkers eenzame mensen uit hun sociaal isolement. Met een leuke cursus of door ze te verleiden iets te betekenen voor anderen. “Mij is het te doen om mensen die helemaal niemand hebben. Die help ik aansluiting te vinden bij anderen.”

Anti-eenzaamheidapp helpt wie geen praatje durft te maken over de brug

Raendel

Een openhartig treincoupégesprek met een volslagen onbekende, maar dan virtueel en anoniem. Dat kan sinds afgelopen najaar met Raendel, de anti-eenzaamheidapp van Joris van Huijstee.

Niemand hoeft in eenzaamheid te sterven

beeld palliatieve zorg bij eenzaamheid

‘Niemand hoeft eenzaam te sterven.’ Met dat uitgangspunt bieden Ellen Brussen en John Jansen met hun Stichting Eenzame Dood in het Arnhemse ondersteuning aan eenzame mensen die niet lang meer te leven hebben.

"Social"