Levendige ontmoetingsplekken

Levendige ontmoetingsplekken
Carin Giesen bezoekt levendige ontmoetingsplekken in Nederland. Plekken waar mensen in gesprek raken. Waar ook mensen met een klein netwerk of mensen die zich eenzaam of geïsoleerd voelen, op hun gemak zijn. Giesen is auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’ en als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes. Met deze reportageserie willen Coalitie Erbij en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen te werken aan méér levendige ontmoetingsplekken in het land.

Voedseltuin Food for Good brengt mensen samen

beeld - Samen eten maken in Food for Good

Stadslandbouw staat sterk in de belangstelling. Bezig zijn in het groen is gezond en verbindt mensen. Anders dan bij andere buurtmoestuinen staat bij Food for Good de integratie van kwetsbare mensen en buurtbewoners voorop.

Bevlogen vrijwilligster brengt ouderentrefpunt in Den Bosch tot leven

Jarenlang werd ouderentrefpunt ’t Meijerke slechts beperkt benut. Op donderdagochtend dronken bewoners van de seniorenflat er koffie, dat was het zo’n beetje. Tot in 2010 vrijwilligster Jetty Lobregt binnenstapte.

We maken het samen!

Repair Cafe Groningen - beeld

Om de kracht van het Repair Café als levendige ontmoetingsplek te ontdekken stapte ik in de trein naar het noorden om een kijkje te nemen bij het Repair Café Groningen.

Enschedese zorgorganisatie ontwikkelt 'Huiskamer van de Buurt'

De Posten, Enschede - foto activiteit

Door bezuinigingen in de zorg komt een groep mensen niet meer in aanmerking voor de dagopvang, merkte zorgorganisatie de Posten in Enschede. Sociaal isolement, vooral onder ouderen, dreigde. Mede hierdoor, en vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid, begon ze de Huiskamer van de Buurt.

Huiskamer voor kwetsbare groepen

Atelier Kunst en Koken foto

In de Amsterdamse Indische Buurt is de huiskamer van Atelier K&K er voor buurtbewoners die in een sociaal isolement zijn geraakt. Een ontmoetingsplek waar kwetsbare mensen hun krachten bundelen en een nieuw netwerk opbouwen. Met mooie initiatieven in en voor de buurt als bijproduct.

Succes buurthuis door kennis van de wijk

De Pijler barruimte

"Je moet de buurt kennen om mensen te bereiken", zegt sociaal beheerder van het Utrechtse buurthuis De Pijler Adil Chebli. Het buurthuis brengt bewoners bij elkaar, haalt ze uit hun isolement. "Wat zich binnen heeft ontwikkeld, werkt buiten door. Mensen zeggen gedag op straat."

Doorzettingsvermogen ouderen levert eigen ontmoetingsplek op

Ouderen ontmoeten elkaar

Een plek van, voor en door senioren. Dat is het Senioren Ontmoetingspunt in Doetinchem. 50+'ers kunnen er terecht voor een kop koffie en praatje, maar ook voor een cursus, gezelschapsspel, dansmiddag en computerondersteuning. "We draaien geheel op de eigen kracht van ouderen."

Seniorenflat wordt ontmoetingsplek voor de buurt

De Spil is de ontmoetingsruimte van seniorenflat Sterrebos in het Brabantse Oss. Eerst alleen voor de bewoners, nu voor alle ouderen in de buurt. Dat ging niet vanzelf. Coördinator Sonja Haven. "Flatbewoners zeiden: de zaal is van ons."

"Social"